lifestyleplaats

Alles over ontspanning, mode, eten….

Watermeloen gezond, of toch laten staan?

3 min gelezen

Christmas or New Year composition with cocoa, marshmallows, gingerbread cookies and christmas decorations

Afvallen is altijd een struggle, want je mag geen lekkere dingen eten! Althans, dat denken een hoop mensen. En ja, het klopt dat je snoepjes, chocolade, gebakjes en andere calorierijke en suikerrijke producten moet negeren. Maar je kunt nog steeds lekker eten! Wat denk je van de watermeloen? Een heerlijke zoete vrucht die voor 90% uit vocht bestaat. Want je kunt je afvragen of watermeloen gezond is, maar dat is het zeker! Je mag feitelijk er zoveel van eten als je dat je wilt. Zelfs wanneer je streng op dieet bent! In onze blog vertellen we hoe gezond de watermeloen is.

Wat is een watermeloen?

We kunnen het ons niet voorstellen dat je niet weet wat een watermeloen is, maar voor de mensen die twijfelen leggen we het even uit.  Een watermeloen is feitelijk een plant die tot de familie van de komkommer behoort. In theorie is het dus eigenlijk een groente. Ook wel een vruchtgroente genoemd. Logisch dat mensen een watermeloen als vrucht zien en dat is te danken aan de heerlijke sappige en zoete smaak. Maar niets is dus minder waar. Wist je ook dat er op jaarbasis meer dan 90 miljard kilogram aan watermeloen wordt verkocht? Het is dus niet alleen één van de gezondste, maar ook nog eens één van de populairste vruchtgroenten die je kunt kopen. Terwijl je je geen zorgen hoeft te maken over of een watermeloen gezond is. 

De Schijf van Vijf

Watermeloen staat in de Schijf van Vijf, maar wat houdt dat in? De Schijf van Vijf is een wetenschappelijk onderbouwd voorlichtingsmodel dat een optimale combinatie van gezonde voedingsmiddelen laat zien. Het zal niet als een verrassing komen dat groente, fruit en drinken in het voorlichtingsmodel staan. En ook graanproducten, aardappelen, vlees, vis en brood. Watermeloen is een vruchtgroente die onder de categorie groente en fruit valt. 

Heerlijk zoet en sappig

Watermeloenen zijn sappig en zoet van smaak. De watermeloen wordt in de basis in parten gesneden en het rode of gele vruchtvlees wordt vervolgens in blokjes of reepjes gesneden. Heerlijke snack die op een schaaltje kan worden opgediend of je kunt de blokjes of reepjes in gerechten verwerken. Meloensap wordt ook vaak genuttigd en is ook nog eens dorstlessend. De zoete smaak doet misschien niet vermoeden dat een watermeloen gezond is, maar niets is minder waar! Je kunt er zoveel van eten als dat je wilt.

Omdat watermeloen gezond is, kun je het makkelijk verwerken in gerechten

Wist je dat een watermeloen al snel 2,5 kilogram kan wegen? Dat is veel vruchtvlees en heel veel vocht. Het is dan ook een perfecte vruchtgroente om met meerdere personen van te eten. Het vruchtvlees van de watermeloen is heerlijk om als snack te eten, maar je kunt het ook verwerken in gerechten. Wat te denken van een heerlijke watermeloen sorbet of een fruitsalade? Of maak van het vruchtvlees van de watermeloen een soort pizzapunt en bedek het met andere heerlijke rode fruitsoorten, zoals frambozen en aardbeien. Watermeloen kun je ook prima gebruiken voor in gezonde sapjes en je kunt blokjes watermeloen toevoegen aan een gezonde fruitspies. Vooral in de zomer zien we dat de watermeloen volop wordt genuttigd. In welke vorm dan ook? Sterker nog, een buffet bij de barbecue is niet compleet zonder iets van watermeloen! 

Waarom is watermeloen gezond?

Een watermeloen is dus lekker en gezond en dat heeft ermee te maken dat calorieën in een watermeloen er vrijwel niet zijn, omdat de vruchtgroente ook voor 90% uit vocht bestaat. Een watermeloen kan dan ook voor een verzadigd gevoel zorgen en de dorst lessen. Daarnaast bevatten watermeloenen net als Jackfruit belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels, ijzer, kalium, vitamine C en ijzer. Je kunt dus gemakkelijk zeggen dat een watermeloen gezond is!

Meer verhalen