lifestyleplaats

Alles over ontspanning, mode, eten….

Hoe kies je houtlook vloertegels uit?

3 min gelezen

Je gaat binnenkort een nieuw vloer leggen en nu heb je jouw oog laten vallen op houtlook vloertegels. Een goede keuze, want met deze tegels kun je het uiterlijk van een echte houten vloer creëren terwijl je van de voordelen van een tegel geniet. Denk aan voordelen zoals veel minder onderhoud, eenvoudiger om schoon te maken en geen kans op vervelende beschadigingen die peperdure reparaties veroorzaken. Maar hoe kies je tegels met houtlook uit? In onze blog geven we een aantal handige tips en trucs!

Verschillende soorten houtlook vloertegels

In je zoektocht kom je tot de ontdekking dat er enorm veel verschillende houtlook vloertegels zijn. En dan hebben we het niet alleen over het uiterlijk van de tegel. Tegels kunnen van porselein of keramiek gemaakt zijn en het is belangrijk dat je de juiste keuzes maakt. Porselein geniet de voorkeur, omdat deze tegels harder en dus ook veel minder gevoelig voor slijtage zijn. Omdat de hardheidsgraad bij een porseleinen tegel ook hoger is, hoef je niet bang te zijn dat de tegel breekt als je er iets op laat vallen. Bij keramiek is die kans wel iets groter.

Geprinte houtlook vloertegels

Nu vraag je jezelf af hoe houtlook tegels aan hun uiterlijk komen, maar het antwoord is relatief simpel. Houtlook vloertegels worden namelijk geprint. In een kleur of patroon die niet van echt hout te onderscheiden is. Toch moet je goed opletten wanneer je tegels gaat uitzoeken, want er zitten wel wat kwaliteitsverschillen tussen de verschillende soorten houtlook tegels. Feitelijk zie je het al snel genoeg aan de prijs, want houtlook tegels met een print die in hoge resolutie is aangebracht zien er veel echter uit dan goedkopere tegels met een print in een lagere resolutie. Het is overigens geen rocket science om hierop te letten, want je ziet het al snel genoeg aan de tegel en dus de prijs.

Houdt het simpel

De keuze uit houtlook vloertegels is enorm en je hebt keuze uit verschillende kleuren en patronen die weer het dichtst in de buurt komen van een echte houtsoort. Toch is de truc om het simpel te houden. Een te drukke tegel kan ervoor zorgen dat de vloer na het leggen er toch nep uitziet. Dat wil je natuurlijk vermijden. Door simpele patronen aan te houden is het niet alleen een stuk makkelijker om de vloer te leggen, maar je creëert ook een mooie eenheid in een kamer. Let er dan ook op dat je de juiste voegkleur kiest!

Kies langwerpige vloertegels

Naast de keuze uit de materialen, de kleuren en de patronen, speelt het formaat van een tegel ook een belangrijke rol en de meeste mensen zijn gecharmeerd van een tegelvloer met weinig voegen. Dat kun je ook heel eenvoudig bewerkstelligen door voor langwerpige tegels te kiezen. Je zou ook voor grote vierkante tegels kunnen kiezen als dat je wens is, maar de langwerpige tegels komen simpelweg het dichtst in de buurt van een laminaat- of een parketvloer. En let er dus ook op dat je een voegkleur kiest die het beste matcht bij de kleur van de houtlook vloertegels.