lifestyleplaats

Alles over ontspanning, mode, eten….

Hielspoor: Oorzaak en symptomen

2 min gelezen

Er zijn een aantal dingen die hielspoor kunnen veroorzaken, maar de meest voorkomende is het dragen van schoenen die je voeten niet goed ondersteunen. Dit kan het gevolg zijn van te krappe schoenen of schoenen met hoge hakken, die je voet in een onnatuurlijke positie dwingen en de hiel extra belasten. Andere oorzaken zijn overgewicht, platvoeten of hoge voetbogen, en zelfs hardlopen of lopen op een harde ondergrond. Hieronder bespreken wij meer over wat hielspoor is, wat de oorzaak is en hoe je hier vanaf komt:

Wat is hielspoor?

Hielspoor is een aandoening die ontstaat wanneer de botten in uw hiel abnormaal beginnen te groeien. Deze extra bot woekeringen, of uitlopers, kunnen pijn en ontsteking in de hiel veroorzaken. In sommige gevallen veroorzaken de uitlopers helemaal geen symptomen. Als dat wel het geval is, kunt u een scherpe pijn in uw hiel krijgen wanneer u loopt of op uw voeten staat. De pijn is vaak het ergst ’s ochtends vroeg of na een lange rustperiode.

Symptomen van hielspoor

Symptomen van hielspoor kunnen variëren afhankelijk van de plaats en de ernst, maar het meest voorkomend is pijn in de hiel of de voetboog. Deze pijn is vaak erger bij het opstaan ’s ochtends of na een tijdje zitten, en kan gepaard gaan met stijfheid en gevoeligheid.

Wat veroorzaakt hielspoor?

Er zijn een aantal dingen die hielspoor kunnen veroorzaken, maar de meest voorkomende is het dragen van schoenen die uw voeten niet goed ondersteunen. Dit kan het gevolg zijn van te krappe schoenen of schoenen met hoge hakken, waardoor uw voet in een onnatuurlijke positie wordt geduwd en de hiel extra wordt belast. Andere oorzaken zijn zwaarlijvigheid, platvoeten of hoge voetbogen, en zelfs hardlopen of lopen op harde oppervlakken.

Hoe kom ik van hielspoor af?

Als u hielspoor heeft, zijn er een aantal dingen die u kunt doen om ervan af te komen. Ten eerste moet u uw voeten zo veel mogelijk rust geven om de ontsteking te laten afnemen. Het kan ook zijn dat u pijnstillers zonder recept moet nemen om de pijn onder controle te houden. Ook zijn er speciale hielspoor zooltjes beschikbaar die u helpen met de ondersteuning. Daarnaast kunt u meerdere keren per dag gedurende 20 minuten ijs op het gebied leggen. Als deze conservatieve behandelingen niet werken, moet u misschien naar de dokter voor een agressievere behandeling.

Bron: Skystep