lifestyleplaats

Alles over ontspanning, mode, eten….

Wat je altijd al wilde weten over problematisch alcoholisme

2 min gelezen

Problematisch alcoholisme is iets wat je niemand toewenst. Toch kan het zomaar zo zijn dat je verslaafd raakt aan alcohol. Vaak sluipt een alcoholverslaving er echt in en is het vaak te laat als je erachter komt. Het begint misschien onschuldig met elke dag een wijntje bij het eten, maar soms gaat dit over aan afhankelijkheid. Je raakt afhankelijk van alcohol en hebt het middel echt nodig. Alhoewel, dat is wat je denkt. Je hebt jn feite helemaal geen alcohol nodig. Afhankelijkheid is een basisbegrip als het gaat over verslavingen. Meer weten hierover? Lees snel verder. 

De gevaren van lichamelijke afhankelijkheid

Het is geen pretje om lichamelijk afhankelijk te worden van alcohol. Wat dit betekent, is vanzelfsprekend, maar ik zal het alsnog even uitleggen. Je kunt lichamelijk afhankelijk worden van alcohol en dit zegt dat je lichaam het nodig heeft. Dit uit zich in dat je lichaam protesteert als je niet meer gaat drinken of een ander middel gaat gebruiken. Je wilt natuurlijk toegeven aan de trek die je lichaam heeft in het middel en daardoor blijf je gebruiken. Een andere grote rol is ontwenningsverschijnselen. Omdat je zo afhankelijk bent van het middel, krijg je ontwenningsverschijnselen als je ermee kapt. Dit zijn dingen als angstig worden, maar ook braken en hoofdpijn. Hierdoor wil je eigenlijk alleen maar doorgaan met drinken, omdat dit je normale staat lijkt te zijn. 

De gevaren van geestelijke afhankelijkheid

Je kunt niet alleen lichamelijk afhankelijk raken van alcohol. Er zit ook een geestelijk aspect aan vast. Je moet hierbij denken aan hoe je er mentaal voor staat. Merk je dat je je arelaxed voelt als je stopt met drinken. Of dat je hersenen zo gek worden als je niet gebruikt? Dan kan je wel eens geestelijk afhankelijk zijn van alcohol. Wederom neemt de trek de overhand en blijf je drinken. Meer weten? Ga naar Connection SGGZ