lifestyleplaats

Alles over ontspanning, mode, eten….

Wat maakt PFAS vrije pannen zo interessant?

3 min gelezen

Het spreekt voor zich dat je tijdens het koken absoluut moet vermijden om in contact te komen met schadelijke of zelfs ronduit giftige stoffen. Toch gebeurt dit in de praktijk vaker dan we zouden vermoeden. Dat is onder meer het gevolg van de sterk toegenomen populariteit van pannen die beschikken over een antiaanbaklaag. Experten benadrukken ondertussen dat het in de praktijk ontzettend belangrijk kan zijn om gebruik te maken van zogenaamde PFAS vrije pannen. Het gaat hierbij om pannen die zoals de naam reeds aangeeft niet beschikken over PFAS. Waarom dat nu precies zo belangrijk is laten we je zeer graag ontdekken middels de onderstaande informatie!

Wat zijn PFAS? 

PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Het gaat hierbij meer concreet om chemische stoffen die door de mens zijn gemaakt. Ze worden gebruikt in alledaagse gebruiksvoorwerpen met als doel om deze niet alleen water- en vet-, maar ook vuilafstotend te maken. Het gaat hierbij niet alleen om de traditionele anti aanbaklagen, integendeel. Wat namelijk bovendien ook te denken van bijvoorbeeld:

  • Regenjassen;
  • Bepaalde verpakkingen van voeding;
  • Cosmetica; 
  • Blusschuim; 

Van PFAS is bekend dat ze niet alleen ijzersterk zijn, daarnaast breken ze ook slechts zeer langzaam af. Voor sommigen geldt dat ze in de praktijk wellicht pas na 1000 jaar volledig verdwenen zullen zijn. Zowat alle PFAS welke zijn geproduceerd zijn tegenwoordig nog altijd aanwezig op onze planeet. Het is mede omwille van deze reden dat er in de praktijk vaak naar wordt verwezen als zijnde zogenaamde ‘forever chemicals’. In eerste instantie lijken deze chemische stoffen over heel wat gunstige eigenschappen te beschikken, maar er zijn helaas wel degelijk ook nadelen aan verbonden.

Waarom kiezen voor PFAS vrije pannen?

PFAS vrije pannen zijn pannen die zoals de naam reeds aangeeft niet beschikken over PFAS. Het ontbreken van deze chemische stoffen heeft als gevolg dat je niet blootgesteld wordt aan de dreiging die daarmee gepaard kan gaan. Voor PFAS vrije pannen geldt dat ze doorgaans zijn vervaardigd uit natuurlijke materialen. Het gaat daarbij om diamant evenals een afgeleide van zand. Het kan dus wel degelijk in de praktijk ook perfect zonder dat er gebruik moet worden gemaakt van PFAS.

Tal van interessante alternatieven 

Wil jij ook graag PFAS vrije pannen kopen? Dan zal je tot de conclusie komen dat er tegenwoordig daarvoor meer dan voldoende alternatieven op de markt zijn terug te vinden. Eén van deze alternatieven is de zogenaamde Thermolon-coating. Het betreft hier een keramische antiaanbaklaag welke is gemaakt van een afgeleide van zand. Dit betekent dat ze volledig PFAS-vrij is. 

Voor deze coating geldt dat ze tegenwoordig misschien wel meer dan ooit in het verleden kan rekenen op een geweldige populariteit. Dat is het gevolg van het feit dat ze in de basis beschikt over dezelfde eigenschappen als een traditionele antiaanbaklaag. Dit gezegd hebbende is ze bovendien ook nog eens bestendig tegen hoge temperaturen oplopend tot zomaar even 450 graden. Dat is bij andere pannen veelal niet het geval. Boven een temperatuur van 260 graden kunnen er dan ook schadelijke stoffen vrijkomen. In ieder geval, wil je graag één of meerdere PFAS vrije pannen kopen? Dan zijn er op de markt zeker voldoende opties terug te vinden.