lifestyleplaats

Alles over ontspanning, mode, eten….

De voordelen van waterontharders

3 min gelezen

Waterontharders zorgen ervoor dat je water veel zachter wordt. Doordat de kalk uit het water wordt verwijderd zal je merken dat je geen kalkaanslag meer hebt in huis. Je badkamer en keuken blijven hierdoor schoner en je bespaart op antikalkmiddelen. Zowel voor het milieu als voor jezelf heeft een ontharder veel voordelen. Zo voelt je huid heerlijk zacht na een douche of een bad en heeft het veel voordelen voor je haar. Doordat je minder shampoo, conditioner, zeep en schoonmaakmiddelen hoeft te gebruiken bespaar je hier op de kosten. Je doet veel langer met je favoriete shampoo of zeep. De boiler, vaatwasser, wasmachine of stoomstrijkijzer gaan veel langer mee met water zonder kalk.

De nadelen van waterontharders

Er zitten een aantal nadelen aan waterontharders waaronder de prijs. Wanneer je toch een ontharder wilt aanschaffen kun je kiezen voor Goedkopewaterontharders. De aanschaf van een ontharder is niet goedkoop en je dient rekening te houden met jaarlijks onderhoud. Dit kun je zelf doen of je kunt dit uitbesteden. Ook hier zijn kosten aan verbonden. Hoewel de aanschafprijs hoog ligt heeft het als voordeel dat je deze kosten wel weer bespaart met andere dingen in het huis. Zo heb je 20% minder verbruik met een ontharder en gaan je apparaten veel langer mee. Ook is het belangrijk dat je de waterontharder op een goede plaats laat monteren. Tijdens het regenereren kan de ontharder wat geluid maken. Het is fijn als je hier geen last van hebt door de ontharder op een afgelegen plek te monteren. 

De nadelen wegen niet op tegen de voordelen

Er is een hele lijst met voordelen te noemen waardoor de nadelen in het niet vallen. Zo smaakt je koffie en je water veel lekkerder. Heb je een minder droge huid na het douchen en zeker mensen met eczeem of andere huidproblemen hebben baat bij waterontharders. Je kleding en beddengoed blijft langer mooi en zacht na het wassen en zal niet snel slijten. Ook heb je maar 50% van je wasmiddel, zeep en schoonmaakmiddel nodig. Hier kun je dus ook flink op besparen. De uitgave die je doet voor de aanschaf haal je er na verloop van tijd weer uit. Wel dien je rekening te houden met de kosten die komen kijken bij de ontharder. Zo dien je regelmatig het zout bij te vullen wat uitkomt op ongeveer 40 euro per jaar. 

Een duurzame optie voor bedrijven

Veel bedrijven kunnen profiteren van waterontharders zoals een kleding stomerij, een kapsalon, een schoonheidssalon of een glazenwasser. Doordat er geen kalk in het water zit gaan het wassen van de ramen veel sneller en krijg je een schoner resultaat. Ook in de horeca kan er worden gekozen voor waterontharders wanneer er wordt gewerkt met een vaatwasser. Zo krijg je het servies, het bestek en de glazen schoon terug zonder kalkaanslag. Op die manier doe je veel langer met het servies en je apparatuur gaat langer mee. Hierdoor bespaar je uiteindelijk flink op de kosten doordat je minder snel de vaatwasser, wasmachine of andere apparaten dient te vervangen of te onderhouden.