lifestyleplaats

Alles over ontspanning, mode, eten….

Oud & nieuw en vuurwerk: wat zijn de regels?

2 min gelezen
vuurwerk

De jaarwisseling is één van de meest gevierde momenten van het jaar en dit over de hele wereld. Vuurwerk speelt vaak een centrale rol tijdens deze vieringen en worden vaak gebruikt om het begin van een nieuw jaar te verwelkomen. Er zijn echter regels die moeten worden gevolgd om ervoor te zorgen dat iedereen veilig en verantwoordelijk kan genieten van Oud & Nieuw. Lees de tekst hieronder goed door om meer te weten over de regels die gelden als het gaat om Oud en Nieuw en vuurwerk.

De geschiedenis van de traditie van Oud & Nieuw

Vuurwerk tijdens Oud & Nieuw heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de tijd van het oude China. De Chinezen hebben namelijk de samenstelling van buskruit ontdekt. Buskruit werd gebruikt om vuurwerk te maken. Vooral siervuurwerk was in de trek. Je kunt tegenwoordig gemakkelijk online siervuurwerk bestellen. Vuurwerk werd al over de loop der jaren heen al snel een essentieel onderdeel van vieringen over de hele wereld en wordt vaak geassocieerd met het gedag zeggen van het oude jaar en het verwelkomen van het nieuwe.

De regelgeving

De regelgeving met betrekking tot vuurwerk varieert flink. Dit geldt niet alleen van land tot land, maar ook van stad tot stad en zelfs van wijk tot wijk. Het is belangrijk om de specifieke regels te begrijpen die van toepassing zijn op de locatie waar je woont. Belangrijke punten met betrekking tot vuurwerk en de regelgeving zijn:

  • Sommige soorten vuurwerk zijn overal verboden vanwege hun gevaarlijkheid.
  • De meeste landen hanteren leeftijdsvereisten voor het kopen en afsteken van vuurwerk.
  • Veel regio’s hebben tijdsbeperkingen voor het afsteken van vuurwerk. 
  • Hou voldoende afstand van het vuurwerk, draag oogbescherming en gehoorbescherming en volg de instructies op de vuurwerkproducten nauwkeurig.
  • Ruim vuurwerkresten op na gebruik en gooi het op de juiste manier weg.

Vuurwerkverkoop

Het verkopen van vuurwerk is aan strikte regels gebonden. Bedrijven zoals bijvoorbeeld Vuurwerkland worden gecontroleerd of ze wel aan die regels voldoen.  In sommige landen is vuurwerk slechts verkrijgbaar bij erkende verkopers en gedurende een beperkte periode, meestal een aantal dagen voorafgaand aan de jaarwisseling. Het is belangrijk om vuurwerk alleen bij betrouwbare verkopers te kopen om de veiligheid en kwaliteit te waarborgen.

Veilig vuurwerk afsteken

Het veilig afsteken van vuurwerk is cruciaal om ongelukken te voorkomen. Wil je vuurwerk gaan afsteken, doe dit dan veilig door de gebruiksaanwijzing van het vuurwerk zorgvuldig door te nemen voordat je begint. Draag oogbescherming en gehoorbescherming om jezelf te beschermen tegen rondvliegende deeltjes en harde geluiden en zorg ervoor dat toeschouwers op afstand blijven. Steek vuurwerk daarnaast altijd aan met een aansteeklont, zet vuurwerk op een vlakke en stabiele ondergrond voordat je het afsteekt en verzamel vuurwerkresten en afval en gooi ze op de juiste manier weg om geen rommel achter te laten.